1-7 Aralık 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası

1-7 Aralık 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası

1 Aralık tarihinin 1.12 şeklindeki rakamsal yazılımının 112 Acil Çağrı Numarasını anımsatması sebebiyle her yıl Aralık ayının ilk haftasında kutlanan 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftasında bu yıl tüm ilçelerimizde çeşitli etkinlikler ile kutlanacak.

112 Acil Sağlık Hizmetlerinin ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) nin ülke halkına tanıtılması, ilkyardım farkındalığının artırılması, 112 acil numarasının tanıtılması ve doğru kullanımı konusunda farkındalık oluşturulması, bu sayede, ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın acil sağlık hizmetine hızla ulaşmalarının sağlanması amaçları doğrultusunda 2014 yılında kutlanmaya başlanan “Acil Sağlık Hizmetleri Haftası” ülkemizde her yıl çeşitli etkinlikler ve farkındalık faaliyetleri yürütülerek kutlanmaktadır.

1 Aralık tarihinin 1.12 şeklindeki rakamsal yazılımının 112 Acil Çağrı Numarasını anımsatması sebebiyle her yıl Aralık ayının ilk haftasında kutlanan 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftasında bu yıl tüm ilçelerimizde çeşitli etkinlikler, tanıtım ve farkındalık faaliyetleri yürütülecektir.

Faaliyetlerimiz, 01 Aralık 2022 tarihinde; ambulanslar ile UMKE araçları ve polis, jandarma, itfaiye ve AFAD acil hizmet araçlarının katılımıyla gerçekleştirilecek olan “Acil Hizmet Araçları Kortej Geçişiyle” başlayacak ve hafta süresince tüm ilçelerimizde tanıtım ve bilgilendirme stantları kurulması, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki öğrencilerle buluşularak tanıtım ve ilkyardım farkındalığını artırmak üzere bilgilendirmelerde bulunulması gibi bir dizi etkinlikle devam edecektir.

Bilindiği gibi 112 Acil Sağlık Hizmetleri, bir hayatın kurtarılmasında ilk temel taştır. Bu bilinçle, ülke genelinde acil sağlık hizmetlerinin sunumunu en üst düzeye çıkarmak için Sağlık Bakanlığı etkin sağlık politikaları geliştirmektedir. Öyle ki, Ülkemiz son yıllarda atılan adımlarla, 112 Acil Sağlık Hizmet ağı olarak pek çok Avrupa ülkesini yakalamış, birçok Avrupa ülkesinden de daha yaygın bir duruma gelmiştir.

112 Acil Sağlık Hizmetleri teşkilatı ülkemizde 1994 yılında kuruldu. 2000’li yıllara kadar sınırlı sayıda ambulansla hizmet verilirken, bugün Muğla’da; Acil Yardım Ambulansları, Yoğun Bakım-Obez Ambulansı, Yenidoğan Ambulansı, Kar Paletli Ambulans, 4 Sedyeli Ambulans, Motosiklet Ambulanslar, ATV Ambulanslar ve Bot Deniz Acil Sağlık Aracı olmak üzere 96 ambulansla hizmet verilmektedir.

Bununla birlikte, yine 2002 yıllara kadar ilimizde 12 noktadan ambulans hizmeti sunulabiliyorken, bugün Muğla’mızın 67 farklı noktasında ambulans ekibimiz bulunmakta ve kentsel bölgelerde yaşayan vatandaşlarımıza ilk 10 dakika ve kırsal mahallelerimizde yaşayan vatandaşlarımıza ilk 30 dakika içinde ulaşma oranımız %95’lerin üzerine çıkmış bulunmaktadır.

İlimizin 1.Kuşak deprem bölgesi olması göz önünde bulundurularak, deprem, sel, toprak kayması, paraşüt kazaları ve kurtarma faaliyeti gerektiren tüm afet ve olağan dışı durumlar için Bakanlığımız bünyesinde kurulmuş olan Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde özel eğitimli 152 UMKE personeli bulunmakta, 7 tam donanımlı UMKE aracı ve çağın gereklerine uygun çok çeşitli kurtarma ekipmanlarıyla 7/24 göreve hazır beklemektedir.

Bakanlığımızdan aldığımız destekle ve aynı bilinçle Muğla İl Sağlık Müdürlüğü olarak, 112 ve UMKE ekiplerine çok büyük önem vermekteyiz. Halkımıza, kaliteli, üstün ve çağın gereklerine uygun acil sağlık hizmeti sunumu için gereken her türlü çabayı göstermekteyiz.

Bu vesileyle; 112 Acil Çağrı hattının gereksiz aranmaması ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konularında halkımızın duyarlı olmasını istiyoruz.

Acil Sağlık Hizmetlerinde görevli tüm sağlık çalışanlarımızın “Acil Sağlık Hizmetleri Haftasını” kutluyor ve tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinin yoğun olarak gerçekleştirileceği bu haftada amaca ulaşma yolunda gösterecekleri gayret sebebiyle personellerimize kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Dr. Ali Burak MÜLAYİM

Muğla İl Sağlık Müdürü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.