ACAR ÜNLÜ ‘ BEN BABAMDAN TEMİZ BİR İSİM ALDIM ÇOCUĞUMA DA TEMİZ BİR İSİM BIRAKMAK İSTİYORUM’

ACAR ÜNLÜ ‘ BEN BABAMDAN TEMİZ BİR İSİM ALDIM ÇOCUĞUMA DA TEMİZ BİR İSİM BIRAKMAK İSTİYORUM’

31 Mart yerel ve mahalli seçimlerine sayılı günler kala, Cumhuriyet Halk Partisi Marmaris Belediye Başkan adayı deneyimli siyasetçi ve Endüstri Mühendisi Acar Ünlü ile Marmaris haber olarak bir röportaj yaptık.

Marmaris yaşayanlarının ve seçmenlerin en çok merak ettiği konulardan derlediğimiz sorular ve Başkan adayı Acar Ünlü’nün cevapları:

Marmaris’i ne kadar tanıyorsunuz?

‘Marmaris’i tanımanın dışında ihtiyaçlarını biliyorum’

Acar Ünlü: Marmaris’i çok iyi tanıyorum çünkü kimimiz burada doğdu, kimimiz burayı yaşam alanı olarak seçti. Ama ben tabii burada doğanlardan Marmarisli olanlardanım. Marmaris'i çok iyi tanıdığımı düşünüyorum çünkü 2014- 2019 arasında meclis üyeliğim ve 2015- 2018 arasında da ilçe başkanlığım söz konusu. O dönemde çok aktif olarak zaten siyasetin içinde bulunduğum için Marmaris'i tanımanın dışında siyaseten de gözlemleme ve siyasi bir bakış açısıyla kentin ihtiyaç ve sorunlarını kaydetme fırsatım oldu. O yüzden Marmaris'i iyi tanıdığımı ve Marmaris'in ihtiyaçlarını bildiğimi düşünüyorum. Tabii bu sadece bir kişiyle olacak bir iş değil. Bu kent yaşamının ne istediğiyle ilgili çeşitlendirilmesi gereken bir şey. Marmaris'i tanıyorum ve Marmaris'te yaşayan herkese ihtiyacımız var çünkü Marmaris hepimizin. Marmaris'te hep birlikte yaşıyoruz. Marmaris'i daha yukarıya hep birlikte taşıyabiliriz ve bunun sonucunda da hep birlikte Marmaris'in keyfini süreceğiz.

Neden belediye başkanlığı?

‘Halka temas ederek hizmet etmek, iş bölümüne katkıda bulunmak istiyorum’

Acar Ünlü: Şöyle ben, ben bir şeyler üretebilen bir mekanizmada olmayı seviyorum. Yani benim siyaset yapma amacım zaten siyasetten elde ettiğim gücü halka yansıtabilmek. Tabi ki genel siyaset de yapabilirdim, milletvekilliği yapabilirdim ama burada bulunduğunuz pozisyonda direk halka temasınız ve hizmet noktasında bulunma pozisyonunuz biraz daha zayıf kalıyor belediye başkanlığına göre, belediye yönetimlerine göre. Ben sahada bir şeyler üretebilen bir yapının içerisinde başında olmayı ve az önce de ifade ettiğim gibi siyasetten elde ettiğim gücü de yine halka yansıtmayı tercih ediyorum. Bunu da en iyi burada yapabileceğimi düşünüyorum ve bu kente bizim hepimizin bir borcu olduğunu düşünüyorum. Toplumsal iş bölümüne bir katkımız olması gerektiğini düşünüyorum ve ben burada en motive olduğum şekilde yapmayı sevdiğim bir şekilde hem Marmaris'e fayda sağlamayı hem toplumsal iş bölümüne katkıda bulunmayı tercih ediyorum.

CHP ceketini koysa kazanır algısını biliyorsunuz. Siz kendinize güveniyor musunuz?

‘Cumhuriyet Halk Partisinin gücü halka güven veriyor’

Acar Ünlü : Ben tabii ki kendime güveniyorum. Burada seçimi almakla ilgili herhangi bir kaygımız yok. Tabii ki Cumhuriyet Halk Partisi çok güçlü bir kurum ve bölgemizde de yüksek sayıda seçmeni olan ve şu ana kadar zaten 2004 yılından beri de iktidarda bulunan parti biziz. Ama tabii ki bu iktidarda bulunmayı Cumhuriyet Halk Partisi'nin gücüne, kurumsal kimliğine ve değerlerine bağlıyorum ve bununla özdeş adayları belirlemesi ile bu sonucu elde ettiğini düşünüyorum. Evet, bize insanlarımız oy veriyor ama zorunlu oldukları için değil. Gerçekten de kentimizi yönetebilecek en iyi adayları Cumhuriyet Halk Partisinin seçtiği yani düşündüğü için bize oy verdiğini düşünüyorum. Ve biz yine halkımızı yanıltmadan Marmaris yaşayanını unutmayacağız. Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayına bütün Marmaris'te Cumhuriyet Halk Partili olsun veya olmasın gönül rahatlığıyla oy verebilirler. Çünkü hepimizin burada yaşama motivasyonunu sürdürmek için bu kurumsal değerlere ihtiyacımız var. Bu kurumsal değerleri korumaya ihtiyacımız var. Marmaris, burada yaşayan herkesin yaşam alanı olarak tercih ettiği bir yer ve bunu sürekli hale getirmek de biz yöneticilerin görevi. Cumhuriyet Halk Partisi evet çok güçlü bir kurum ve vatandaşlarımız Cumhuriyet Halk Partisini gönül rahatlığıyla destekliyor.’

Marmaris'in gözlemlediğiniz en büyük sorunu nedir?

‘Marmaris’i şampiyonlar ligine taşımak istiyoruz’

Acar Ünlü: Marmaris'in sorunundan ziyade Marmaris'in ihtiyaçları var. Yani Marmaris'i biz yarışmacı bir kent haline getirmek istiyoruz. Marmaris'i başka bir lige taşımak istiyoruz. Bildiğimiz gibi dünyanın en değerli kentleri Tokyo, Londra, Paris, New York gibi kentler tabii ki bunlarla yarışmak şu anda mümkün değil ama bizim vizyonumuz bu. Bu kentlerle yarışacak bir Marmaris oluşturmak çünkü Mustafa Kemal Atatürk'ün de bize gösterdiği hedef muasır medeniyet seviyesidir. Yani biz en yukarıda kim varsa onunla yarışabilecek bir altyapıyı bugünden oluşturup, o adımların atılmasını sağlayacak yapıları da tesis edeceğiz ve sonrasında da hep birlikte Marmaris'in keyifle ne noktaya geldiğini hem izleyeceğiz hem de içinde yaşamanın keyfini hep birlikte süreceğiz.

Peki ekibinizde yerel siyasette kadın ve gençlerin yeri nedir?

‘Belediye gücü ile yapılabilecek her türlü destek projelerinde yer alacağız’

Acar Ünlü: Söylediğim gibi aslında bizim Marmaris'in geleceğe taşınmasıyla, muasır medeniyet seviyesine taşınmasıyla ilgili vizyonumuz ve asıl ana projemiz bu. Ama tabi ki bunları yaparken ülkenin içinde bulunduğu durumun vatandaşlarımıza yaşattıklarını da gözden kaçırmıyoruz ve bunları da göz ardı etmiyoruz tabii ki. Bu kapsamda da bölgemizdeki çocuklarımızın, gençlerimizin, ailelerinin ve emeklilerimizin ihtiyaçlarını, yaşam koşullarını da göz önüne alan, onların yaşamış olduğu ekonomik ve sosyal sıkıntılara çare olmaya çalışan, belediye gücüyle yapılabilecek ayakları yere basan projelerimiz tabii ki olacak. Bunları da ilerleyen zamanlarda mutlaka göreceğiz zaten.

Meclis üyelerinizi hangi kriterlere göre seçtiniz?

‘üye adaylarımız kent yaşayanlarının seveceği saygı duyduğu kişiler’

Acar Ünlü: Meclis üyelerimizi seçerken toplumsal dengeleri göz önüne aldık. Hem siyasal hem toplumsal dengeler den oluşan bir süreç yaşıyorsunuz. Bu belirlemeleri yaparken biz de kent yaşamının takdirini kazanabilecek, siyaseten toplumsal olarak kent ihtiyacını gözeterek çalışmak noktasında ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek, belediyemizin ihtiyacını olduğunu düşündüğümüz bir yapı yaratmaya çalıştık. Burada genç arkadaşlarımıza, partideki görevleri olan arkadaşlarımıza, parti geçmişi bulunan arkadaşlarımıza ve aslında hiç partiyle, siyasetle ilgisi olmayan yeni yeni arkadaşlarımıza şans tanımayı ve bu arkadaşlarımızla birlikte bu kentin yönetimine katkıda bulunmayı tercih ettik. Umuyorum en yüksek sayıda arkadaşımızı zaten meclise sokacağız ve Marmaris yaşamına hep birlikte Marmaris yaşayanı ile birlikte hizmet etme keyfini hep birlikte süreceğiz. Ben Marmaris halkının meclis üyelerimizi çok seveceğini ve Marmaris halkına da meclis üyelerimizin çok fazla katkı vereceğini düşünüyorum.

Rakipleriniz vaatlerine genel olarak baktığınızda böyle bir inanmama söz konusu olabilir mi? Hepsiyle ilgili neler söyleyeceksiniz? Nasıl bir değerlendirme yapacaksınız?

‘belediye bütçesi ile hükümet projelerinin karıştırılmaması lazım’

Acar Ünlü: Şöyle şahıslar üstünden değil ama genel olarak şöyle bir değerlendirme yapabilirim. Sonuçta belediye hizmeti topluma hizmet etmek, kente hizmet etmek için yapılan aslında kurulan kurumlar ve burada belediyenin gücünü aslında büyükşehirle birleştirmeniz gerekiyor. Burada esas hizmet noktası kente, topluma, kent yaşayanlara direk çabuk, hızlı hizmet noktası belediyelerdir ve burada büyükşehirle Marmaris Belediyesi uyumu da çok önemlidir. Bu noktada biz iyi bir uyum yakaladığımızı ve gelecekte bütün Marmaris halkının da şahit olacağı bir pozisyonu yakaladık Ahmet Aras Başkanımızla. Bu yüzden asıl meselenin büyükşehirle uyumlu çalışacak ve burada Büyükşehir'in katkısını buraya en fazla yansıtabilecek bir oluşumu gerçekleştirmek. Bu noktada tabii ki belediye bütçesinin, belediyenin yapabileceği projelerin farkında olmak lazım. Belediye bütçesiyle hükümet projelerinin karıştırılmaması lazım. Hükümet zaten buraya yapması gerekeni yapacaktır. Çünkü Marmaris sonuçta hizmet alması gereken, merkezi hükümetten de hizmet alması gereken bir yer. Ama belediye bütçesini yapabileceği hizmetlerle biz toplumsal dengeyi gözeterek, toplumsal ihtiyaçları karşılayabilecek hizmetleri Büyükşehir ile birlikte Marmaris'e yansıtacağız ki diğer noktada da biz zaten burada seçim noktasında, seçimi kazanma noktasında bir kaygımız yok. Ama söylediğinize cevaben farklı partilerin büyükşehir ve ilçe belediyesinde olması Marmaris'e hizmet noktasında çok katkı sağlamayacağını düşünüyorum. O yüzden burada bizim belediye başkanlığımızda, büyükşehrimizde de Ahmet Aras başkanımızın başkanlığında Marmaris'e çok kalıcı ihtiyacını karşılayan, hızlı ve çabuk çözümler üreten bir yönetim anlayışıyla projelerimizi sunacağız.

Tam tersi olursa, Muğla'yı farklı bir parti kazanırsa?

‘Marmaris’in menfaati için büyükşehirden uzak durmamız mümkün değil’

Acar Ünlü: Muğla'yı yine aynı şekilde farklı bir parti kazanamıyor. Yani şu anki göstergeler de bunu gösteriyor. Şu anki sonuçlar bu farkın giderek arttığını ve her geçen gün de zaten artacağını göstererek bir sonuçla son anketlerde bunu çok net bir şekilde görebiliyoruz. Böyle bir durum olursa da biz bu noktada mutlaka gerekli kurumlarla gerekli hizmetleri Marmaris adına nasıl getirebiliriz ’in cevabını arayacağız. Tabii şöyle bir durum var her sorun veya her ihtiyaç ilçe belediye ile ya da Büyükşehir Belediyesi ile karşılanmaya bilir. Burada bakanlıkların devrede olacağı ve bakanlıkların çözmesi gereken sorunlar ve ihtiyaçlar da olabilir. Bizim için bu da sorun değil. Biz Marmaris'in menfaati ve kent yaşayanın menfaati nasılsa Marmaris'in sorununu hangi kurum çözecek ise biz o kurumla işbirliği yapmaya ve bu sorunun çözümü neredeyse gidip onu aramaya, talep etmeye, istemeye ve Marmaris'e getirmeye kararlıyız. Bunun içinde elimizden geleni yapacağız. Bizim şahsi olarak herhangi bir uzak durmamız kesinlikle söz konusu değildir ve olmayacaktır. Biz Marmaris yaşayanlarına hizmet sözüyle geliyoruz hizmet noktası neresiyse de gideceğiz onu arayacağız, bulacağız ve getireceğiz.

Halk size istediği zaman ulaşabilecek mi yoksa belediyeyi kapalı kapılar ardında mı yöneteceksiniz?

‘Marmaris’in kaygısı olmasın’

Acar Ünlü: Benim referansım herhalde önceden yaptığım görevlerdir diye düşünüyorum. Çünkü ben meclis üyeliği de yaptım, ilçe başkanlığı da yaptım. Benim telefonum çok uzun zamandır yıllardır belki 15- 20 yıldır aynı telefon numarasıdır ve ben ilçe başkanlığı zamanında gecenin 2'sinde 3'ünde çok fazla acile de gitmişimdir, karakola da etmişimdir. Yani bana her an herkes ulaşabilir bu dönemde bile her arayan numaraya bir şekilde dönmeye çalışıyorum, ihtiyaçları karşılamaya çalışıyorum ama bunun değişmesi söz konusu değil. Bu bir yapı meselesi biz insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve siyasetin gücünü insanlara yansıtmak üzere bir yola çıktığımız için bu konuda kendimle ilgili en ufak bir kaygım yok. Tüm Marmaris'in de bununla ilgili bir kaygısı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü biz başından beri ulaşılabilir insanlarız yerimiz belli, telefonumuz belli. Oturduğumuz, kalktığımız yerler hep aynıdır, bellidir. O yüzden bizim yaşantımızda bundan önce bir değişiklik olmadı gibi bundan sonra da olmayacaktır.

Yani sadece Cumhuriyet Halk Partisi'nden yani size oy verenlerin değil, CHP'li kimliğinizi bırakarak Marmaris Belediye Başkanı olacağınızı da mı söylüyorsunuz?

‘ o koltuğa oturunca parti rozeti çıkarıp Atatürk rozetimi takıp her görüşün başkanı olurum’

Acar Ünlü: Tabi ki ben Cumhuriyet Halk Partisinin ilçe başkanı iken bile bütün Marmaris'in ve bütün Marmaris yaşayanlarının, Cumhuriyet Halk Partili olmayan vatandaşlarımızdan gelen talepleri ve istekleri de çözmeye çalıştık. Yani burası bir hizmet noktası. Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı da bir hizmet noktasıydı, Meclis üyeliği de bir hizmet noktasıydı. Belediye başkanlığı da bir hizmet noktası ve ben bunu bu şekilde değerlendiriyorum. Yani yarın öbür gün belediye başkanı seçildikten sonra tabii ki biz zaten rozeti çıkartıp kenara koyacağız ve Atatürk rozeti takacağız. Çünkü aklın ve bilimin önderliğinde biz hizmetlerimizi yapacağız. Kent ihtiyaçlarını yaşayanların mızın ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bu yüzden bizim anlayışımız ister Cumhuriyet Halk Partili olsun, ister AK Partili olsun, ister MHP'li olsun, ister İYİ Parti hiç önemli değil. Bizim için önemli olan Marmaris'i yaşayan olması. Marmaris'te sadece yaşayan da değil, tatile de gelebilir, burada ziyarete de gelmiş olabilir. Önemli olan bütün Marmaris'e gelen, yaşayan, konaklayan, ziyaret eden her kimse herkesin ihtiyaçlarına yönelik ihtiyaçları karşılamaya yönelik çalışmalarımız olacak ve bunu zaten bütün Marmaris halkı da bir kısmı zaten bunu biliyor, görüyor. Daha önceki yaptığımız görevlerden buna aşina ama bir kısım vatandaşımız da bunu görecek zaten.

Sizin için böyle kapalı kutu deniliyor. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?

‘zamanla çok daha iyi tanınacağımı düşünüyorum’

Acar Ünlü: Sonuçta bizler kendi halinde insanlarız. Yani sürekli bir bir bir hareketin içinde bulunan, sürekli dışarıda bulunan insanlar değiliz. Kendi halimizde, kendi işimiz de gücümüz de kendi rutin yerimizde yaşayan insanlarız. Ama tabi ki siyaset daha farklı bir ihtiyacı istiyor. Tabii ki insanız bizi tanıyan var, tanımayan var. Tanımayanlar ile ilgili de bizi zamanla çok daha iyi tanıyacaklarını düşünüyorum. Ama biz burada geçmişten beri siyasetin içinde bulunan bir aileyiz. Ben de bu ailenin bir mensubuyum, benim babam Büyükşehir yasasından önce Armutalan Belediyesini 2 dönem yani 10 yıl yönetti ve çok şükür bize de temiz bir isim bıraktı. Biz de bundan sonraki dönemde yapacağımız faaliyetlerden sonra inşallah görev süremiz bittiğinde de kendi çocuğumuza yine aldığımız ismi temiz bir şekilde bırakacağız. Bizim niyetimiz bu. Tanınmama konusunda da dediğim gibi bu görevler çok önemli görevler şehrin emin kişisi olmak için ortaya atılan görevler. Bu noktada evet biz kendi halinde yaşayan, kendi rutinleri olan insanlarız ama bu görevin ihtiyaçlarını biliyoruz ve Marmaris halkı bize sonuna kadar güvenebilir. Biz bu görevlerin sorumluluklarını küçük yaşlarımdan beri yaşamış, içselleştirmiş ve bu noktaya gelmiş insanlarız inanın ki Cumhuriyet Halk Partisinin Marmaris Belediye Başkan adayı olmak çok kolay bir süreç değildir. Cumhuriyet Halk Partisi bunun farkında bir kurumdur. Bizi buraya getirdiyse Cumhuriyet Halk Partisi bize güvendi ise mutlaka halkımızın da güveneceği inanarak bu kararı vermiştir. Ve ben yakın bir gelecekte tanımayan arkadaşlarımızın da beni tanıyarak gönül rahatlığı içerisinde bize destek olacağını düşünüyorum.

Belediye Başkanı olduğunuz zaman maaşınızı ne yapacaksınız?

‘ Maaşımı ihtiyaç dahilinde eşit olarak kurumlara dağıtacağım’

Acar Ünlü: Belediye başkanlığı maaşı inanın ne kadar olduğunu bile bilmiyorum bakmadım da. Ama bu maaşa ihtiyacımız yok. O yüzden bu maaşı çeşitli kurumlara belki sırayla bağışlayabiliriz, eğitim bursu verebiliriz yani bu olay işin biraz magazin kısmı bence aslında. Ama bu para çok kolay bir şekilde ihtiyaç olan noktalara değerlendirilebilir. Barınağa verilebilir, eğitim bursu verilebilir, STK'lara başlanabilir. Yani mutlaka bu kaynaklar bir yerlerde değerlendirilir.

Hayvan barınağı ile ilgili bir projeniz olacak mı?

‘sahipli ya da sahipsiz tüm minik dostlarımız ile ilgili çok güzel projelerimiz var’

Acar Ünlü: Minik dostlarımızla ilgili tabii ki bizim de düşündüğümüz projelerimiz var. Hem yapısal olarak hem de daha farklı düşündüğümüz projelerimiz var. Onlar da sonuçta bu kentin yaşayanı. Bu kenti beraber paylaşıyoruz. Kimimizin evinde bu kenti paylaşıyoruz. Bu dostlarla ki kimileri ile de sokakta bir paylaşım halindeyiz. Tabii ki burada da bizim onların daha iyi bir ortamda yaşamasıyla ilgili daha sağlıklı bir ortamda yaşamaları ile ilgili projelerimiz olacak. Sahipli hayvanlar ve sahipsiz hayvanlarla ilgili mutlaka projelerimizi zaten yakın bir gelecekte halkımızla paylaşacağız. Önemli olan bu canlıların da uyum içerisinde birlikte yaşayabilme noktasını yakalamak. Bununla ilgili de ben herkesin hoşuna gidecek projelerimiz olduğunu düşünüyorum.

25 yıllığına bazı ihaleler verildi, ihaleler devredildi. Hâlihazırda devam eden çalışmalar var çalışmaların ödemeleri yapılmadığına dair ve o yüzden de işlerin yarım kaldığına dair söylentiler de var. Çok borcu olduğunu da söylüyorlar. Bununla ilgili böyle bir şeyiniz olacak mı?

‘ Kent yaşayanın faydasına olmayan her proje yeniden değerlendirilecek’

Acar Ünlü: Tabii ki bu konularda da geldiğimiz zaman durumu yeniden değerlendireceğiz. Bizim için önemli olan şey kent faydası ve kent yaşamının faydası. Bu noktada da kentin faydasına bir durum yoksa, kent yaşayanın faydasına bir durum yoksa bunlar tekrardan değerlendirilebilir. Tabii ki kanuni durum nedir bunu bilmiyoruz. Yani devlette bildiğimiz gibi süreklilik esas. Bu noktada da hangi pozisyonda, hangi aşamada ne var bunların hepsini geldikten sonra değerlendireceğiz. Ama dediğim gibi bizim için öncelik kent yaşamanın faydası ve kentin faydası. Bunlar tesis edilene kadar da biz bu süreçleri inceleyip, değerlendirip geliştirme noktasına geçeceğiz mutlaka.

Usulsüzlüğe rastlarsanız ne yapacaksınız?

Acar Ünlü: Gereği neyse o yapılacak tabii ki.

Marmaris Halkı neden size oy versin, neden sizi seçsin?

‘ bana inandıkları için oylarını verecekler’

Acar Ünlü: Ben Marmaris halkının bana inandığını düşünüyorum. Benim neyi savunduğumu, ne için görev istediğimi ve ne yapmayı, Marmaris'i nereye getirmeye çalıştığımı inandığını düşünüyorum. Bunları anlatabildiğimi ve yakın zamanda da daha da iyi anlatabileceğimi düşünüyorum. O yüzden Marmaris halkı niye bana oy verecek? Marmaris halkı bana inandığı için ve bu süreçte de onaylayacağı için oy verecek. Çünkü bu kente belediye başkanı seçmek demek bu kente emin bir kişi seçmek demek. Ben Marmaris'in beni bu kentin emin kişisi ilan edeceğine inanıyorum ve ben de bu noktadan sonra Marmaris'e elimden gelenin fazlasını yapacağımı, Marmaris'i geleceğe taşımaya, çocuklarımızın geleceğini hazırlamaya daha çok çalışacağıma Marmaris halkı da güvenebilir, emin olabilir. Marmaris halkı bana inandığı için oy verecek.

whatsapp-gorsel-2024-02-23-saat-13-16-22-c827e9e7.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum