2024’ÜN ANA TEMASI DOLULUK DEĞİL ENFLASYON, KUR VE MAALİYETLER OLACAK

2024’ÜN ANA TEMASI DOLULUK DEĞİL ENFLASYON, KUR VE MAALİYETLER OLACAK

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği başkanı Mustafa Deliveli, Almanya’da düzenlenen ITB Berlin Turizm Fuarı sonrasında 2024 yılı turizm beklentileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

‘‘2024 sezon satışları %10 büyüme ile 1,9 Milyon ziyaretçi ’ye ulaşacak’’


Mustafa Deliveli ‘‘ITB Berlin Uluslararası Turizm Fuarına ilgi beklendiği gibi yüksekti ve Marmaris- Dalaman Havalimanı bölgesi olarak yaptığımız görüşmelerin oldukça olumlu geçtiğini söyleyebiliriz. 2023 yılını Dalaman Havalimanına yaklaşık 1.750.000 yabancı ziyaretçi ile rekor sayıya ulaşarak kapattık. Gelen yabancı ziyaretçiler arasında ana kaynak pazarımız olan Birleşik Krallık için 1.2milyon ziyaretçi sayısıyla 2023 rekor senesi olarak gerçekleşti. Bölgemizin 2024 sezon satışları ve planlanan uçak koltuk sayıları, 10% büyüme ile 2024 yılında 1,9 milyon yabancı ziyaretçi sayısına ulaşacağımızı işaret etmekte. 15 gün sezonun öne çekilerek 15 Martta ilk uçakların inmesi ve 20 Kasım’a kadar devam etmesi bölgemiz için olumlu bir gelişme’’ sözleriyle 2024 sezonu ’nun ziyaretçi hedefini vurguladı.


‘‘2024 sezonunun ana temasının doluluk değil, enflasyon, kur ve maliyetler olacağı kanısındayım’’


GETOB Başkanı Mustafa Deliveli ‘‘Doluluk yönünden bir endişemiz olmasa da, işletme giderlerimiz ve ön göremediğimiz maliyet artışları bizleri kaygılandırmakta. Devam eden yüksek enflasyon, maliyet artışları ve kur beklentileri turizmcilerin fiyatlamada zorlanmasına sebep oluyor. 2023 yılında her ne kadar faizler düşük olsa da, kısa vadeler ve düşük limitler sebebiyle krediye erişimde güçlük yaşadık. 2024 yılında vadeler ve limitler yükselse de zirve yapmış yüksek faiz oranları üzerinden 48-60 ay gibi uzun süreler boyunca sabit faiz ile kredi kullanmak cazip olmamakta. Enflasyon ve kur makasının açılması hem turizmcinin kar marjını daraltmakta hem de yabancı ziyaretçinin kullandığı para biriminin alım gücünün düşmesiyle Türkiye’nin geçmişe kıyasla çok pahalı olduğu algısını yaratmakta. 2023 sezonu seçimlere kadar bu senaryoyu yaşamıştık, bir benzerini de bu sezonda bekliyoruz. 2024 sezonunun ana temasının doluluk değil, enflasyon, kur ve maliyetler olacağı kanısındayım’’ sözleriyle yükselen faizlerin sorun yaratabileceği düşüncesini dile getirdi.

Muhabir: Yaren Özdemir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.